نقشه برداری

نقشه ‌برداری یکی از مراحل اولیه ساخت‌ و ساز است که در آن تصویر قائمی از زمین در ابعادی کوچک تهیه می ‌شود و در اختیار مهندسان قرار می ‌گیرد تا آن‌ها هم با مشاهده نقشه، شناخت کاملی نسبت به زمین به دست آورده و طرحی مناسبی برای ساخت ساختمان و … در نظر بگیرند. در کل نقشه برداری کاربرد ها و تعاریف بسیار گسترده ای دارد که در ادامه مفصلا توضیح خواهیم داد.

نقشه ‌برداری چیست؟

امروزه با افزایش ساخت‌ و سازها، اهمیت انجام نقشه ‌برداری دوچندان شده است زیرا شاخه ‌ای از علم مهندسی است که در دو مرحله انجام شده و با ترکیب ریاضیات و هنر، به جمع ‌آوری، آماده ‌سازی، ذخیره ‌سازی، پردازش، مدیریت، تحلیل، تلفیق، بازیابی و انتقال داده‌ های مکان مرجع می ‌پردازد. در نقشه ‌برداری، مهندس ابتدا با ابزارآلات و دستگاه‌ هایی مانند توتال استیشن ‌ها، تئودولیت‌ ها و جی ‌پی ‌اس؛ اندازه‌ گیری و محاسبه زمین را انجام می ‌دهد تا داده‌ ها را به دست آورده و نتیجه کار خود را به صورت آنالوگ (نقشه) یا رقومی (جدول) ارائه دهد. به زبان ساده ‌تر می ‌توان گفت نقشه‌ برداری عوارض طبیعی و مصنوعی یک منطقه را بر روی یک صفحه نشان می ‌دهد تا مهندس دسترسی راحتی به قسمت ‌های مختلف داشته باشد.

انواع نقشه ‌برداری

در حال حاضر برای آنکه افراد بتوانند تمامی زوایای یک منطقه را به راحتی مورد بررسی قرار دهند، از نقشه ‌برداری استفاده می ‌کنند؛ که شرایط هر منطقه ‌ای متفاوت است و به شاخه ‌های گوناگونی تقسیم‌ می ‌شوند و ما نیز در این قسمت به معرفی هر یک از آن ‌ها می ‌پردازیم.

ژئودزی

یکی از کاربردی ‌ترین شاخه های نقشه ‌برداری، ژئودزی می باشد؛ علمی که علاوه بر آن که شکل و ابعاد زمین و مختصات نقاط روی سطح آن را تعیین می‌کند، تغییرات زمانی میدان ثقل زمین را نیز نشان می ‌دهد. این شاخه خود به سه دسته تقسیم می ‌شود:

ژئودزی فیزیک

که پارامتر های میدان ثقل زمین را مشخص می‌کند.

ژئودزی ماهواره ‌ای

مختصات زمین را با روش‌های ماهواره‌ای مانند LLR، SLR و GPS نشان می ‌دهد.

ژئودزی دینامیک

تغییرات لحظه ‌ای شکل زمین را مورد بررسی قرار می ‌دهد.

فتوگرامتری

در این نوع نقشه ‌برداری همانطور که از نامش مشخص است، مهندس اطلاعات مورد نیاز از زمین مانند مختصات نقاط مختلف آن را از روی عکس به دست می ‌آورد. او متناسب با ابعاد زمین می‌تواند عکس ‌های گوناگونی تهیه کند و به همین دلیل رشته فتوگرامتری نیز به دو دسته تقسیم می ‌شود:

فتوگرامتری برد کوتاه

این نوع نقشه ‌برداری تنها زمانی مختصات نقاط را تعیین می ‌کند که فاصله نقاط تا دوربین عکسبرداری بسیار کم باشد.

فتوگرامتری هوایی

فتوگرامتری هوایی برخلاف فتوگرامتری بُرد کوتاه زمانی به کار می ‌رود که منطقه وسیع است و به روش ‌های زمینی نمی ‌توانند از آن نقشه‌ای تهیه کنند.

هیدروگرافی

از این نوع نقشه ‌برداری تنها برای تهیه نقشه ‌های دریایی جهت ناوبری استفاده می ‌شود؛ زیرا داده ‌های مکانی را از عمق آب به دست می ‌آورد.

توپوگرافی

در این نوع از رشته‌ های نقشه ‌برداری، علاوه بر اندازه‌ گیری مساحت و نمایش شکل زمین، ارتفاع آن نیز محاسبه می ‌شود؛ یعنی شکل فیزیکی تمام پستی و بلندی ‌های آن منطقه مانند کوه ‌ها، دره‌ ها و رودخانه ‌ها را محاسبه می ‌کند.

 

توپوگرافی

در این نوع از رشته‌ های نقشه ‌برداری، علاوه بر اندازه‌ گیری مساحت و نمایش شکل زمین، ارتفاع آن نیز محاسبه می ‌شود؛ یعنی شکل فیزیکی تمام پستی و بلندی ‌های آن منطقه مانند کوه ‌ها، دره‌ ها و رودخانه ‌ها را محاسبه می ‌کند.

سنجش از راه دور یا RS

در این رشته تصاویر ماهواره ‌ای از منطقه‌ی مورد نظر تهیه می ‌شود و مهندسان با کمک آن اطلاعاتی به دست آورده و نقشه را تهیه می ‌کنند. یعنی امواج الکترومغناطیسی توسط ماهواره بر روی اشیا ارسال می‌ شود که مهندسان می‌ توانند از طریق بازتابش؛ امواج اطلاعات را به دست آورند.

GPS

جی ‌پی ‌اس در واقع دستگاهی است که اطلاعات جغرافیایی را تهیه کرده و در اختیار مهندسان قرار می ‌دهد تا آن‌ ها هم بتوانند اطلاعات را در لایه‌های مختلف طبقه ‌بندی کرده و نقشه مناسبی را تهیه کنند.

نقشه ‌بردار کیست

نقشه ‌بردار که اغلب برای پروژه ‌های عمرانی مانند پروژه ‌های راه و ساختمان، راه‌ سازی، ساخت پل و ساخت سد فعالیت می ‌کند، کسی است که در رشته ‌های مهندسی تحصیل کرده و آشنایی کاملی با تجهیزات نقشه ‌برداری دارد و به همین دلیل با به کارگیری دانش خود و ابزارآلاتی که در اختیار دارد، اطلاعات گوناگونی مانند مساحت یا عمق پستی و بلندی ‌های یک منطقه را به دست آورده و بر روی یک صفحه ترسیم می ‌کند تا تحویل کارفرما دهد.

اهداف نقشه ‌برداری چیست؟

به طور کلی هدف از انجام نقشه‌ برداری را می ‌توان به دو دسته تک منظوره و چند منظوره تقسیم کرد، به این صورت که نقشه ‌های تک منظوره تنها برای انجام دادن کار های خاصی مانند نقشه ‌های توزیع جمعیت و نقشه ‌های خاک‌شناسی به کار می ‌روند؛ در حالی که نقشه‌ های چند منظوره مانند نقشه‌ های توپوگرافی برای هدف‌ های مختلفی کاربرد دارند.

در چه مواردی نیاز به نقشه ‌برداری است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که نقشه ‌برداری جز اصلی‌ ترین مراحل مقدماتی ساخت ‌و ساز به حساب می ‌آید و پیش از شروع کار باید آن را انجام داد؛ زیرا اگر نادیده گرفته شود کارفرما یا مهندسین معمار بدون در نظر گرفتن زوایای بین اضلاع ملک، ابعاد زمین و پایدار سازی سازه شروع به طراحی می ‌کنند و وقتی زمان اجرای کار می ‌رسد؛ تطابقی بین ملک و نقشه ‌ها یا طرح‌ های مهندسین وجود ندارد که این بسیار مشکل ساز خواهد بود؛ چرا که باید مجددا وقت و هزینه ‌ای را صرف کرد تا نقشه تغییر کرده و بتوان مجوز شهرداری را گرفت.

علاوه بر ساختمان ‌سازی؛ نقشه ‌برداری کاربرد های دیگری نیز دارد که عبارتند از:

  • نقشه‌ برداری زیرزمینی جهت ایجاد تونل ‌ها و معادن
  • کاداستر برای ثبت نقشه املاک و دریافت سند و مجوز
  • نقشه ‌برداری کارگاهی یا صنعتی برای پیاده‌ کردن عملیات ‌هایی مانند شیب‌ بزرگراه‌ ها، خطوط لوله فاضلاب، خطوط لوله نفت و گاز، خطوط لوله آب، پل ‌ها و ایجاد فضای سبز
  • نقشه ‌برداری زمینی یا مسیر به منظور راه‌اندازی راه‌ و راه ‌آهن و کانال‌ کشی
  • نقشه‌ برداری نجومی برای مشاهده اجسام آسمانی مانند ستارگان و تعیین محل مطلق هر نقطه روی سطح زمین
  • نقشه ‌برداری باستان ‌شناسی برای جمع ‌آوری اطلاعات مربوط به مکان ‌هایی که از نظر ملاحظات باستان ‌شناسی و یادگار های باستانی از گذشته کشف شده ‌اند
  • نقشه ‌برداری نظامی جهت تعیین نقاط استراتژیک یک نقطه برای اهداف نظامی
  • نقشه ‌برداری ثبتی برای تفکیک زمین و تعیین حدود اراضی و مساحت قطعات ملکی

هزینه نقشه‌ برداری به چه صورت است؟

همان طور که پیش از این نیز گفته شد؛ نقشه‌ برداری یکی از مراحل مهم ساخت ‌و ساز به حساب می ‌آید و به همین دلیل سرمایه ‌گذاران بخشی از سرمایه خود را صرف این بخش کرده و نقشه ‌برداری را به دست یک متخصص می ‌سپارند. شرکت ‌های زیادی نقشه ‌برداری‌ های پروژه‌ های مختلفی را انجام می ‌دهند که قیمت تمامی آن‌ ها تقریبا یکسان است و تفاوت چندانی هم ندارند؛ زیرا تعرفه نقشه ‌برداری و قیمت و هزینه این کار توسط سازمان نقشه ‌برداری و سپس توسط سازمان مدیریت برنامه ‌ریزی یا همان برنامه بودجه کشور تعیین می ‌شود و معاون اول رئیس جمهور آن را تایید و امضا می‌ کند.

تعرفه نقشه ‌برداری در سال 1401

در حال حاضر تعرفه ‌ای برای نقشه ‌برداری در سال 1401 بیان نشده است و به همین خاطر قیمت ‌ها همانند سال 1400، در حدودِ 40 درصد بیشتر از تعرفه سال 1399 بوده است، در این تعرفه استفاده از روش ‌های QBS و QCBS و بودجه ثابت برای کار های نقشه ‌برداری ممنوع اعلام شده است.

ما نیز در شرکت آریا نقشه با استخدام نقشه ‌بردارانی باتجربه، سابقه درخشانی کسب کرده ‌ایم زیرا با آن که هزینه ‌ای مشابه با دیگر شرکت ‌ها دریافت می ‌کنیم؛ اما نقشه ‌ها را با دقت بسیار بالا و با استفاده از دستگاه های بروز و مجهزی عملیات نقشه برداری انجام می دهیم تا مشکلی حین اجرای کار به وجود نیاید.

خدمات برتر آریا نقشه

نقشه برداری UTM

نقشه یو تی ام یا مختصات UTM موقعیت دقیق هر نقطه را روی کره زمین نشان می دهد. زمین یا ملک مورد نظر شما هم روی یک مکان خاص وجود دارد که این مکان یک مختصات مشخص دارد که از روش نقشه یوتی ام UTM بدست می آید.

نقشه کادر یا بلوک

نقشه کادر یا بلوک در صورت وجود مغایرت ابعاد وضع موجود ملک با سند با دستور کارشناس اداره ی ثبت تهیه می شود. هدف این نوع نقشه پی بردن به ابعاد دقیق همه ملک های موجود یک بلوک از گذر به گذر است

کارشناس دادگستری نقشه برداری

نقشه‌ برداری یکی از مراحل مقدماتی در ساخت ‌و ساز است که اگر دقیق نباشد مشکلاتی را به وجود می ‌آورد، که برای رفع آن باید از کارشناس دادگستری نقشه ‌برداری کمک گرفت؛ چراکه نقشه ‌ای مطابق با قوانین ترسیم و در اختیار مهندسان قرار می ‌دهد.

نقشه برداری ثبتی

نقشه برداری، علم اندازه گیری دقیق است. اندازه گیری ها توسط نقشه بردار (اپراتور یا شخص عامل) انجام می گیرد. در حال حاضر، با پیشرفت کردن آبادی ها، اهمیت نقشه برداری ثبتی افزایش پیدا می کند. هر نقشه ثبتی، از چند پلاک ثبتی تشکیل شده است.

این یک شعار نیست، آرمان ما ساختاری که می‌توانید روی آن حساب کنید

از چندین مسیر و در اسرع وقت آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *